BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес започна „Детската седмица”

  • Written by:

„Детска седмица” в Босилеград започна със заснемане на радио емисия за Конвенцията на ООН за правата на детето.

 „НЕКА ДЕТЕ ВСЯКО – ИЗПОЛЗВА ПРАВАТА СИ ПРЯКО! 30 години от Конвенцията за правата на детето“ е мотото на тазгодишната традиционна детска седмица, която се отбелязва всяка година в Босилеградските училища.

Според програмата за отбелязване на манифестацията тази сутрин правата на детето от Конвенцията на ООН бяха прочетени от ученици от 7 и 8 клас на основното училище. Емисията беше заснета в месното радио и ще бъде излъчвана през цялата седмица.

Ученици от горните класове представиха презентация на  учениците от начален етап. Презентацията беше изнесена от Андрияна Илиева, ученичка от 7 клас.

На стадион „Пескара” се проведе поредния традиционен крос под мото ,, Надбягване за по-щастливо детството“ в който участие ще взеха децата от предучилищна възраст, както и децата от основното и средно училище. Реализирането на това мероприятие е в сътрудничество с Червения кръст Босилеград.

Тазгодишната „Детска седмица” ще се проведе от 7-13 октомври 2019 г.

По традиция основното училище в Босилеград, със съдействието на общината и други институции е подготвило богата програма от дейности.

Тази година Детската седмица отбелязва значителна годишнина, 30-годишнината от Конвенцията на ООН за правата на детето, най-важния международен инструмент за правата на човека в областта на децата, както и най-широко приетият правен инструмент за защита правата на човека.

Детската седмица за първи път се отбелязва през 1934 г. по предложение на организацията „Приятели на децата на Сърбия“, а през 1987 г. е определена от Закона за социални грижи за деца.

Детска седмица се провежда всяка година през октомври, като целта е да се привлече вниманието на обществеността към децата и младите хора, към нуждите на децата в семейството, обществото и местната общност, на правото им да растат в най-добрите възможни и равни условия за развитие и реализиране на потенциал.

ММ ГЛАС ПРЕСС

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!