BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес е първата от трите Големи Задушници – успокой душите на мъртвите, Господи!

  • Written by:

Днес е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват всяка година.

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в памет на мъртвите – на голямата Задушница преди Великия пост. Или, както името „Задушница“ показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните.

На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“. За помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито, хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

Всичко, което принасяме в памет на починалите, има символично значение: житните зърна са символ на бъдещото Възкресение, виното – на животоподателната Лоза Христос и Неговата пречиста Кръв, свещите – горещата вяра, тамянът – чистата молитва и предвкусване на бъдещите небесни блага, цветята – добродетелите на починалите и любовта ни към тях, надгробният кръст означава, че погребаният е бил християнин и е починал със светла вяра във всеобщото възкресение на мъртвите. Починалите се нуждаят от молитвена подкрепа, от раздаване на милостиня в тяхна памет, за да изпросят Божията милост за успокоение на душата. Поменът за мъртвите може да се направи на гроба, в църква, или у дома.

Днес Църквата отбелязва и намиране честните мощи на св. мчци в Евгения. Мчк Маврикий и 70 война с него.

На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. Великият пост започва от понеделник след Сиропустната неделя.

Източник:  faktor.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!