BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Да си припомним

  • Written by:

Потъването на „Титаник“ през 1912 г. на 14 срещу 15 април , е една от най-големите трагедии в мореплаването. Не само защото на борда е имало редица знаменитости и са загинали 1514 души. Корабът, който потъва до крайбрежието на Нюфандленд по време на първото си пътуване към Ню Йорк Сити, е бил постижение на индустрията за луксозни пътувания по онова време. Това е и причината толкова много известни личности да искат да пътуват с кораба. Сред най-известните пътници били моден топ дизайнер, известна британска контеса и един от най-богатите хора в света. Повечето знаменитости пътували в първа класа.

В началото на миналия век хиляди българи поемат дългия път към Съединените щати. В България съществуват специални агенции, които набират сред селяните миньори, ж.п. строителни работници и т.н. за нуждаещата се от работна ръка в Северна Америка. Това са млади хора от цялата страна, но преди всичко от планинските райони, където липсва достатъчно земя за прехрана. Въпреки скромния си произход и образование, мнозина от тях все пак постигат “американската мечта”, благодарение на селската си упоритост, здравомислие и изобретателност.

При потъването на “Титаник” сред намиращите се на борда 2228 души е имало поне 50 българи. Болезненият спомен за тяхната трагедия е жив и до днес у потомците им в страната. Според изплатените от “Лойд” обезщетения загиналите при катастрофата българи са 38. Някои изследвачи обаче смятат, че броят на жертвите е по-голям. Така например върху паметника на загиналите от село Гумощник край град Троян са издълбани имена на 8 местни жители, за които се твърди, че не фигурират в списъците на “Лойд”. Предполага се, че спасилите се българи са към 15, като повечето от тях остават завинаги в Америка.Други са се завърнали и са участвали като доброволци в Балканската и Междусъюзническата война. И едните, и другите, имат живи потомци и роднини в някои села от Тетевенско, Троянско, Луковитско и Плевенско (Централна северна България).

Името на български емигрант е свързано със създаването на едноименния суперфилм. Това е скулпторът Валентин Василев, преселил се в САЩ през 1994 г. Той е конструкторът на 13-метровия макет на “Титаник”, както и съавтор на двата бутафорни айсберга, използвани в суперпродукцията. Както е известно, специалните ефекти във филма бяха отличени с отделен “Оскар”.

Източник: Васил Риков /Facebook

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!