BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Данни за ситуацията с коронавируса в Северна Македония

  • Written by:

Както във всички останали страни по света, така и в Северна Македония всеки ден се увеличават случаите на заразени хора с коронавирус, т.е. на заболени лица от болеста COVID-19.

През последното денонощие са регистирани 44 нови случаи, което е най-висок дневен прираст от началото на епидемията. От тези ново заразени лица, дори 23 са от Куманово, 12 са от Скопие, 3 от Битоля, 2 от Тетово, а по 1 едно ново заразено лице е регистрирано в Щип и Прилеп. През последните 24 часа са били извършени общо 392 теста.

С това общия брой на заразени лица с коронавирус в Северна Македония сега е 329. Повечето от половината от тях или 175 лица са от Скопие, след това идват Дебар и Щип в които са регистрирани по 47 заболени. В другите градове заболените лица са по-малко, като заболени лица са регистрирани в общо 15 градове в страната. Излекуваните лица са 12, а броя на починали е 9. Вчера са починали двама мъже, единият на възраст от 45 години от Куманово, другият на възраст от 78 години от Дебър, а и двамата са имали съпътстващи заболявания.

В Северна Македония засега има 16 пунктове където гражданите могат да се тестват дали са заразени с коронавирус. По един пункт има в няколко градове, а 7 от тези контролни места са в Скопие.

Взетите проби за анализ се тестват в 4 лаборатории, които са намират в Скопие. Това са Институтът за обществено здраве на Северна Македония,  Ветеринарния факултет в Скопие, лабораторията „Биотек“ и болницата „др.Жан Митрев“.  До сега в страната са направени общо 3.518 тестове за COVID-19.

Както е известно, в Северна Македония вече три седмици се намира в извънредно положение, а е въведен и полицейски час, с който е забранено движението на всички граждани в периода от 21 часа вечерта до 5 часа сутринта. Лицата на възраст над 67 години могат да излизат извън само в периода от 5 часа сутринта до 11 часа на пладне. Младите хора до 18 годишна възраст, могат да излизат извън дома в периода од 12 ч. на пладне до 21 часа вечерта.

В събота и неделя полицейския час продължава от 16 часа следобед до 5 часа сутринта. Собствениците на кучета могат да разхождат техните миленици в периода от 20:00 до 20:30 ч, но само в близост до техните места на пребиваване.

С нейното пълноправно членство в НАТО, Северна Македония започна да използва Системата за командване на инциденти от ново поколение (NICS) на НАТО, с цел да координира своя национален отговор на кризата с болеста COVID-19 и да предоставя на обществеността си информация и съвети в реално време.

Днес Северна Македония официално поиска помощ от НАТО за борба с коронавируса. Страната има нужда от доставка на ръкавици, защитни костюми и очила, като и хирургически защитни маски.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!