BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Данните за коронавируса в Сърбия са насърчителни, заяви премиерът Ана Бърнабич

  • Written by:

Белград, 9 август /БТА/
Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви днес, че е в Сърбия има спад в броя на заразените с коронавирус, макар че той все още е висок, но още по-насърчителен е фактът, че вече 11 поредни дни намалява броят на хоспитализираните и през последните дни има повече изписани, отколкото приемани в болница, предаде Танюг.
„Спадът в броя на заразените означава, че гражданите са дисциплинирани, че се борим заедно и мерките дават резултати. Все още е висок броят от 255 заразени дневно /на 8 август/ и трябва да останем дисциплинирани, докато не се намери ваксина“, каза Бърнабич за телевизия Първа.
Тя заяви, че Сърбия преговаря с няколко партньори и се надява да бъде сред първите 20 страни, които ще получат ваксина за коронавирус.
Бърнабич каза, че се очаква броят на болните и хоспитализираните да продължи да пада и болниците да започнат постепенно да се връщат към нормалния си режим на работа. Тя обаче изтъкна необходимостта действащите сега мерки за социална дистанция и задължително носене на маски да продължат да се спазват.
Премиерът каза, че окончателното решение за започването на новата учебна година на 1 септември ще бъде съобщено във вторник, но най-вероятно учениците от първи до пети клас ще се върнат в класните стаи.
По последни данни броят на заразените от коронавирус в Сърбия от началото на епидемията е 27 863, смъртните случаи са 632, в момента има 3096 хоспитализирани пациенти, от които 121 са на респиратор.

Източник: Белград
Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!