BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гърция ще наблюдава въздушното пространство на Северна Македония

  • Written by:

Министерството на отбраната на Северна Македония и министерството на националната отбрана на Гърция, миналата седмица в Солун подписаха техническо споразумение за наблюдение на въздушното пространство на Северна Македония от страна на гръцките военновъздушни сили. Споразумението бе подписано от началника на Генералния щаб на Армията на Северна Македония, генерал Васко Гюрчиновски и от началника на отбраната на Гърция, генерал Христос Христодулу.

Споразумението е официализация на мисията „Air- policing“ и ще бъде реализирано в координация с НАТО. Това произтича от Договора за сътрудничество в областта на отбраната, подписан от министрите на отбраната на двете страни, Радмила Шекеринска и Евангелос Апостолакис, по време на посещението на правителствената делегация на Гърция в Северна Македония, през април тази година.

Първият изпитателен полет за нуждите на мисията „Air-policing“ се проведе през май тази година, когато два гръцки самолета тип F-16 извършиха тестов полет в македонското въздушно пространство, за да оценят съвместимостта на комуникационните и радарните системи.

Според македонското министерство на отбраната, мисията „Air-policing“ е изключителна придобивка за страната. Тази мисия се отнася само за страните членки на НАТО и включва използване на системата за наблюдение на въздушното пространство и управление на системата за командване и контрол на военновъздушните сили със съответните сили и средства за противовъздушна отбрана, включително и бойни самолети.

От министерство на отбраната на Северна Македония изтъкват, че и Черна гора, коята за сега е последната държава-членка на НАТО, в периода на присъединяването към Алианса е подписала техническо споразумение за „Air-policing“ с Гърция и Италия.

НАТО Air Policing е мирновременна мисия на колективната отбрана, защитаваща целостта на въздушното пространство на членовете на Алианса. Всички страни-членки на НАТО допринасят в някаква форма за изпълнение мисията Air Policing, било то чрез използване на националните системи за въздушно наблюдение, управление на въздушното движение, прехващачи самолети или други мерки за противовъздушна отбрана.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!