BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гърция за първи път назначи официален посланик в Северна Македония

  • Written by:

Президентът на Северна Македония, Стево Пендаровски вчера прие акредитивните писма от Димитрис Янакакис, извънреден и пълномощен посланик на Гърция в Северна Македония, който е първият официално назначен гръцки посланик в Скопие.

Димитрис Янакакис от 2016 г. до сега изпълняваше длъжността ръководител на Службата за връзки на Гърция в Скопие. В резултат на спора за името, двете страни досега поддържаха Служби за връзка в Скопие и Атина, както и Офиси за консулски, икономически и търговски въпроси в Битоля и Солун.

Благодарение на Преспанското споразумение, от май 2019 г. двете страни подигнаха техните служби за връзка и консулските офиси, в Посолства и Генерални консулства.

Президентът Стево Пендаровски изрази удовлетворение от отварянето на новата глава в отношенията между двете страни и каза, че тази стъпка се дължи на първо място на ангажимента на двете страни към изграждането добросъседска политика, основана на принципите на взаимно доверие и и прозрачност. Той заяви, че фокусът на по-нататъшното сътрудничество трябва да бъде подобряването на вече добрите икономически отношения между Северна Македония и Гърция.

Новоназначеният гръцки посланик заяви, че общ интерес на двете страни e демократичната стабилност, сигурността на границите, както и просперитета и развитието на региона. Димитрис Янакакис подчерта, че по време на неговото изпълняване на длъжността ръководител на гръцката служба за връзки в Скопие, бе подписано и влезе в сила Преспанското споразумение, като добави че пълното и навременно изпълнение на Споразумението е от голямо значение за отношенията между двете страни.

Да напомним, че откакто тогавашната Република Македония се отдели от бившата СФР Югославия през 1991 г., Гърция отказваше да признае нейната независимост под това име. Двете страни за първи път установиха дипломатически отношения на 13 септември 1995 г. когато подписаха Временното споразумение в Ню Йорк, с което Гърция призна Република Македония под нейното временно име – Бивша Югославска Република Македония.

С влизането в сила на Преспанското споразумение на 12 февруари тази година, Гърция официално призна страната под новото име, Северна Македония и веднага ратифицира Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО. Новият гръцки премиер Кириакос Мицотакис, вчера в Ню Йорк заяви, че Гърция напълно подкрепя Северна Македония да започне и преговори за членство в ЕС.

З.М.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!