BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Градът ни е пазител на история, която пишем заедно – със свободен избор и с мъдрост, заявява кметът Фандъкова

  • Written by:

Градът ни е пазител на история, която пишем заедно – със свободен избор и с мъдрост, заявява кметът Фандъкова

София, 17 септември /София Господинова, БТА/
Градът ни е пазител на история, която пишем заедно – със свободен избор и с мъдрост. Празнувайки вярата, надеждата и любовта, да помним, че техният смисъл е в нашата общност. Това е силата, която устоява на неволите на времето. Това заявава кметът на София Йорданка Фандъкова на страницата си във Фейсбук по повод Деня на София.
Преди 1677 години 318 епископи от всички краища на Стария свят се събират в нашия град, тогава Сердика, за да възстановят мира в църквата. Съборът не преминава без раздори и скандали и затова не става Вселенски, но печели името Канонотворчески, защото затвърждава „Символа на вярата“ за целия християнски свят и до днес, посочва Фандъкова.
30 години по-рано тук император Галерий провъзгласява „Едикта на толерантността“, с който отменя преследването на християните и им дава равни права с тези на останалите граждани на Римската империя. Това са събития, променили хода на историята и вплетени в темелите на града ни, отбелязва кметът.
По думите й единението и равноправието са крайъгълни камъни на нашето разбиране за справедливост и общност. Историята на града ни показва, че разделението отпада пред стремежа за близост, че себичността е напразна пред желанието за взаимопомощ, че отрицанието е нетрайно пред съзиданието, че историята на днешния ден се пише с мисълта за утре.
Празнувайки вярата, надеждата и любовта, да помним, че техният смисъл е в нашата общност. Това е силата, която устоява на неволите на времето.
„Скъпи софиянци, бъдете здрави! Нека вярата, надеждата и любовта бъдат плодовете на нашите усилия. За да пребъде София!“, заявава столичният кмет.

/ИС/

Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!