BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Германският парламент даде съгласие за започване на преговори за членство на Северна Македония в ЕС

  • Written by:

Северна Македония е все по-близо до започване на преговори за членство с Европейския съюз. Това стана ясно, след като страната получи на подкрепа от  Германия, за започване на преговорите през октомври.

Вчера германският парламент с 456 гласа „За“ и 122 „против“ гласуваше за приемане на предложението, на Северна Македония да й бъде определена дата за начало на преговорите за членство в ЕС, на заседанието на Съвета на ЕС на 15 октомври. Решението за Северна Македония бе взето без никакви допълнителни условия, за разлика от Албания, която също получи съгласие от германския парламент за започване на преговори, но трябва да изпълни още девет допълнителни условия.

Веднага след решението на германските депутати, послания с благодарност към тях изпратиха водещите политици в Северна Македония, а на гласуването в германския Бундестаг, лично присъстваше и вицепремиерът на Северна Македония по европейските въпроси, Буяр Османи.

Гласуването в германския парламент трябваше да се проведе още в края на май, но беше отложено, а като официална причина бе посочено недостатъчното време на депутатите да се запознаят с решението преди започването на заседананието на Съвета на ЕС през юни.

Политическите анализатори в Северна Македония оценяват, че сега страната трябва да осигури подкрепа още от Франция и Холандия. По време на заседанието на Съвета на ЕС през юни, Франция не беше готова да подкрепи началото на преговорите със Северна Македония. Според мнозина това беше и истинската причина, поради което беше отложено гласуването в германския парламент.

Днес посланикът на Франция в Северна Македония, Кристиан Тимоние, на въпроса дали Франция ще даде съгласието си за почетокт на преговори, заяви, че все още се чака решението на френския президент Еманюел Макрон, и добави, че Франция за всички важни европейски въпроси се консултира с Германия.

Да припомним, че за започване на преговори за членство с ЕС, е необходимо съгласието на всички 28 държави-членки на съюза.

З.М.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!