BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Скопие се проведоха няколко събития в рамките на Берлинския процес

  • Written by:

Както вече съобщихме, вчера и днес в Скопие с провеждат няколко събития, които са част от съвместното председателство на Северна Македония и България с Берлинския процес през 2020 година. На посещение в Скопие се министрите за външните работи на страните членки на Берлинския процес, между които е и министъра на външните работи на България, Екатерина Захариева.

Преди официалната среща на външните министри, през последните два дни в Скопие се и проведоха няколко панелни дискусии на различни теми. Както е известно, домакини на срещата на външните министри и на съпътстващите форуми в рамките на Берлинския процес, са министрите на външните работи на България и Северна Македония, Екатерина Захариева и Никола Димитров.

Българският външен министър, Екатерина Захариева на панелните дискусии на които участваше заяви, че съвместното председателство между България и Северна Македония е много знаково, защото за първи път то се дава на държави от региона и се дава съвместно, на страна-членка на ЕС и на страна-кандидат за членство от Западните Балкани. Според Екатерина Захариева, една от най-важните цели на Берлинския процес е редовният диалог с гражданското общество от страните от Западните Балкани, както и с гражданското общество между страните от Западните Балкани и държавите  членки на ЕС.

Българският министър на външните работи изтъкна, че проблема на Балканите е в това, че твърде много се фокусираме върху миналото. Тя добави, че трябва да мислим и за бъдещето и за това как да го изградим заедно, защото да се бъде част от ЕС означава да се работи за общия интерес и за бъдещето, а не да се мисли само за националните интереси.

Министър Захариева потвърди подкрепата на България за започването на преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания. Тя изрази надежда, че решението за започване на преговори ще бъде взето през март, защото иначе ЕС ще загуби доверието и голямата подкрепа, която сега има сред гражданите на страните от Западните Балкани.

Македонския министър на външните работи, Никола Димитров изтъкна, че Северна Македония ще стане европейска демокрация, където централно място ще заема върховенството на закона и добави, че ако ЕС иска да помогне на страната този процес да бъде по-малко труден, това ще бъде от полза за всички.

Никола Димитров подчерта очакванията на Северна Македония да получи дата за започване на преговори за членство в ЕС през този месец и заяви, че ако и след отличния доклад на Европейската комисия за провеждането на реформите в страната, не бъде взето такова решение, това ще означава, че вратата на ЕС е затворена за Северна Македония.

След като вчера направи дарение на компютърно и медицинско оборудване за две здравни институции в Северна Македония, днес външната министърка на България взеде участие в инициативата по засаждане на дръвчета в основното училище „Димитър Миладинов“ в Скопие, в рамките на проект за опазване на околната среда, финансиран по линия на българската официална помощ за развитие.

В сградата на училището „Димитър Миладинов“ се помещава и българското съботно-неделно училище „Здравей“. Чрез финансиране от българската държава, миналата година бeше цялостно обновена фасадата на училището, с цел да бъде енергийно ефективна.

По инициатива на българското съботно-неделно училище в Скопие, се реализира проекта „Бъдеще без пластмаса – Развитие на обществената отговорност на деца и младежи за опазването на околната среда и чистотата на въздуха на Северна Македония“, който е финансиран от България.

Проектът е на стойност от 53 хиляди лева, насочен е към младото поколение и ще обхване по-голяма част от училищата в Скопие. В рамките на проекта ще бъдат засадени общо повече от  200 дървета, а ще бъдат направени и презентации за значението на опазването на околната среда в пет училища в Скопие.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!