BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Скопие се проведе събитието „Бяла нощ 2019“

  • Written by:

В съботата, на 5 октомври, в Скопие се проведе 15-ото издание на традиционното събитие „Бяла нощ“.  В рамките на програмата на 15 места в Скопие се проведоха изложби, детски ателиета, концерти, театрални представления, инсталации, кино прожекции, поетични четения.

В скопското кино „Милениум“ бе организиран целодневен филмов маратон на известни филми. В Македонския народен театър беше представена пиесата „Кръг“ от режисьора Наташа Поплавска, а в главните роли участваха македонската актриса, Деана Попоска, която живее и работи в Париж и италианският актьор, Джакопо Гарфаньоли.

В рамките на „Беля нощ 2019“ започна и новия сезон на Македонската опера и балет, с премиерните представления на „Валпургиска нощ“ от операта „Фауст“ и на операта „Кармен“ от Жорж Бизе.

В Дружеството на художниците на Северна Македония се проведе изложба на 33 художници от цялата страна. На изложбата художниците изразиха творческите си способности в малък формат, използвайки всички техники.

Няколко известни певци от Северна Македония, сред които бяха Славе Димитров, Верица Ристевска, Драган Миялковски, Лидия Кочовска, Сашо Гигов – Гиш и др. изпълниха най-известните хитове от Скопския музикален фестивал. Този фестивал беше най-известния музикален фестивал в страната и победителите на него, представляваха Северна Македония на Евросонг.

Но тъй като Универсалната зала в Скопие е в лошо състояние и повече не в употреба, фестивалът не се провежда вече четири години.

В Музея на съвременното изкуство в Скопие се проведе концерт, който беше комбинация на електронна музика със звуци на пиано. На концерта се представиха една от най-известните македонски пианистки, Ема Попивода и диджея Андрей Мицайков.

Като част от Бялата нощ, победителите в конкурса за видео мапинг – „Skopje light art district“, французите Джеръми Ури и Милош Лисински, отразиха техното визуално изкуство върху фасадата на етажния гараж на „26 юли“.

По време на провеждането на събитието „Бяла нощ 2019“, организиран беше безплатен транспорт във всички автобуси в град Скопие, от 19 часа в съботата до ранните сутрешни часове в неделята.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!