BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Скопие се проведе среща в рамките на съвместното председателствуване на Северна Македония и България с Берлинския процес

  • Written by:

Вчера в Скопие продължи провеждането на срещи в рамките на Берлинския процес, с който през тази година съвместно председателстват Северна Македония и България. Берлинският процес е междуправителствена инициатива, насочена към засилване на регионалното сътрудничество в Западните Балкани и подпомагане на интеграцията на тези страни в ЕС. Процеса през 2014 год., а в него са включени страните от Западните Балкани – Северна Македония, Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово, както и страните членки на ЕС – България, Австрия, Хърватия, Франция, Гърция, Германия, Италия, Полша, Словения и Великобритания.

Темата на вчерашната среща в Скопие, която се проведе във формата на видеоконференция, беше „Национална, трансгранична и хуманитарна сигурност във времена на пандемия: стратегия, координация и синергия между ЕС и Западните Балкани“. По повод това заседание, на посещение в Скопие пристигна министърът на вътрешните работи на България, Христо Терзийски, който заедно с македонския вътрешен министър Оливер Спасовски, беше съпретседател на заседанието.

След срещата Терзийски и Спасовски публикуваха съвместно съобщение, в което се посочва, че министрите на всички държави участници са се съгласили да засилят още повече сътрудничеството си в областта на сигурността, а особено по преговорите и подписването на регионално споразумение за свободно движение с лични карти в Западните Балкани, след това по подобряване на механизмите за сътрудничество и координация на гранично-полицейските структури в контекста на пандемията с Ковид-19, както и за засилване на ролята на Управителната група в областта на сигурността при изпълнението на настоящите и бъдещите ангажименти в областта на сигурността на Западните Балкани.

През изминалия четвъртък министрите Оливър Спасовски и Христо Терзийски проведоха и двустранна работна среща. Двамата министри са изразили задоволство от установеното отлично сътрудничество между  вътрешните министерства на двете държави, което допринасяло за успешното справяне с  предизвикателствата.

Вътрешният министър на Северна Македония на срещата е подчертал, че Съвместният контакт център, който от много години функционира между граничните и митническите служби на двете страни, е изключителен положителен пример за партньорство. Министър Терзийски даде висока оценка на съвместната работа в областта на граничната полиция, както и на борбата срещу транснационалната организирана престъпност и корупция. Той изразил готовност за задълбочаване на сътрудничеството на всички нива и още по-активни действия във всички области от взаимен интерес.

Главното събитие по време на съвместното българо-македонско претседателстване с Берлинския процес е насрочено за 10 ноември в София, където е предвидено да се проведе Среща на държавните и правителствените ръководители на страните членки на Берлинския процес, този път с физическо присъствие.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!