BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Скопие се проведе Самит за Западните Балкани, в организиция на списанието „The Economist“

  • Written by:

Скопие днес бе домакин на голямата международна конференция – Самит за Западните Балкани. Организиратор на събитието беше известното англиско списание от света на бизниеса – „The Economist“. Темата на Самита в Скопие беше „Засилване на инерцията за европейската интеграция“, а на него участваха много известни настоящи и бивши политици от Европа и САЩ.

Конференцията в Скопие бе открита от премиера на Северна Македония, Зоран Заев. Той заяви, че стабилен регион на Балканите представлява интерес за ЕС, в геополитическо, политическо и икономическо отношение. Според него Балканите стават пример, че с единство и с изобретателни решения кризите могат да се превърнат във възможности, а ерата на националистическата реторика вече е минало на Балканите.

Премиерът Заев отбеляза напредъка, постигнат от Северна Македония в евроатлантическата интеграция. Той пред присъстващите гости на конференцията, подчерта значението за Северна Македония от получаването на дата за преговори за членство в ЕС и каза че това ще бъде напълно заслужено.

На конференцията в Скопие говореше и посланикът на САЩ в Северна Македония, Кейт Бърнс. Тя заяви, че Преспанското споразумение между Северна Македония и Гърция е от голямото значение, не само за двете страни, но и за целия регион. Посланик Бърнс каза, че споразумението е помогнало и на САЩ, които са фокусирани върху мира и стабилността на Балканите.

Американският посланик заяви, че Северна Македония сега е пример за това как трябва да функционират държавите. Тя обаче припомни, че държавата трябва да продължи с провеждането на реформите, защото има още много работа по пътя към евроатлантическата интеграция и добави, че САЩ остават верен партньор на Северна Македония.

Сред участниците в срещата за Западните Балкани бе и бившият премиер на Гърция, който подписа Преспанското споразумение, Алексис Ципрас. Той каза, че Спорезумението представлява победа на дипломацията над националистическите и регресивни сили в двете страни. Ципрас подчерта, че ЕС трябва да определи дата за преговори за Северна Македония, като израз на признание за Преспанското споразумение, а също така и за осъществяване на амбицията на ЕС за мирни и стабилни Западни Балкани.

Бившият помощник секретар по европейските и евразийските въпроси в Държавния департамент на САЩ, Уес Мичъл в обръщението си към присъстващите каза, че евро-атлантическата перспектива на Западните Балкани е от изключителна важност от геополитически аспект и всички политически сили, които се противопоставят на тази перспектива, всъщност поставят под въпрос бъдещето на Западните Балкани.

Всички говорители на Самита на Западните Балкани са се съгласили, че европейската перспектива на региона трябва да бъде подкрепена от Съвета на ЕС през октомври, с определяне на дата за започване на преговори за членство със Северна Македония и Албания.

З.М.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!