BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Скопие се проведе международна конференция за концепцията „Едно общество за всички“ и за междукултурен диалог

  • Written by:

В съвместна организация на Мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Северна Македония и на македонското правителство, днес в Скопие се проведе международна конференция на тема „Към концепцията за едно общество и интеркултурализъм“.

Целта на конференцията беше да се обсъди Национална стратегия на македонското правителство за развитие на концепцията на едно общество за всички и за междукултурен диалог. На събитието участваха представители на правителството, на държавни институции, на международни организации и на неправителствени организации.

Домакин на конференцията беше министърът на външните работи на Северна Македония, Никола Димитров. Той каза, че колко повече граждани се обединят около ценностите, които насърчават равенството и интеграцията на обществото чрез междукултурна толерантност и диалог – толкова по-силна ще бъде нацията. Министърът Димитров подчерта, че когато няма справедливост, когато има корупция и когато икономиката спада, се влошават условията за живот на всички граждани.

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че Северна Македония доказва, че може да бъде модел за успешно и функционално общество с еднакви условия за всички. Той подчерта, че интеркултурализмът е свързан с ценности като върховенството на закона, правата на човека, демокрацията, културата на мира и диалога, взаимното уважение, равенството между половете и европейската идентичност.

Посланикът на Европейския съюз в Северна Македония, Самуел Збогар заяви, че тази стратегия е опит да се трансформира обществото, с цел да се гарантират равенство, справедливост и еднакви възможности за всички. Според него, необходима е силна ангажираност от всички участници в процеса, за да се формират политики, които ще функционират на практика.

На конференцията в Скопие присъстваше и Ламберто Заниер, върховен комисар на ОССЕ за националните малцинства. В обръщението си той подчерта, че интеграцията повишава правата на етническите общности в обществото, а успехът на едно общество се вижда в успеха на интеграцията.

Партията, която сега е на власт в Северна Македония, Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) в кампанията си за парламентарните изборите през 2016 г. като една от най-важните цели в нейната програма, имаше поставено точно стратегията „Едно общество за всички.“

Първите консултации на македонското правителство с общественоста за изработване на Националната стратегия за развитие на концепцията за едно общество за всички и междукултурен диалог се проведе през месец декември миналата година, а на тези консултации взеха участие представители от над сто граждански организации от цялата страна.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!