BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Скопие днес започва 18-ото издание на международния фестивал на европейски филм „Cinedays“

  • Written by:

В Скопие, тази вечер ще започне 18-ото издание на международния фестивал на европейски филм „Cinedays“. Фестивалът ще започне с прожекцията на филма „Ефектът на щастието“ (The Happiness Effect) от македонският режисьор Борян Зафировски. „Ефектът на щастието“ е драма за универсалния стремеж към щастие и смисъла на живота.

Фестивалът „Cinedays“ за първи път се проведе през 2001 г. по инициатива на известния испански режисьор Педро Алмодовар и на Вивиан Рединг, тогавашен заместник-председател на Европейската комисия. Тяхната единствена идея е била във всеки от големите европейски столици да се установи седмица на европейската кинематография, наречена Cinedays.

Оттогава фестивала продължи да съществува единствено в Скопие и успя да позиционира града, като място за истинските любители на киното. Международният европейски филмов фестивал „Cinedays“ се превърна в филмово събитие, което популяризира европейските културни ценности и традиции, поставяйки ключовия акцент върху европейското филмово наследство, развитието и подхранването на филмова култура като цяло и най-вече в предлагането на почитателите на филма възможност да се видят най-новите европейски филмови постижения.

На тазгодишното издание на фестивала ще бъдат показани повече от сто филми в няколко програми – официална програма, гала програма, Балканска филмова програма, музикални документални филми, МК в ЕС, македонски кратки филми, детска и студентска програма. Тази година в програмата – „Страна във фокус“ ще бъде Швейцария. В конкурсните програми ще бъдат включени филми избрани от селекционера Бернд Будер, а за наградите ще решава международно жури.

В рамките на фестивала Cinedays 2019 тази година ще бъде отбелязана педесетгодишнината от съществуването на сериала Монти Пайтън и ще бъдат показани пет техни филми. Награда за цялостно творчество ще му бъде връчена на продуцента на сериала Монти Пайтън – Стив Абът, който ще проведе мастерски клас за широката общественост и филмовата аудитория.

Фестивалът ще бъде закрит на 15 ноември, когато ще бъде приказан филма „Отвъд хоризонта“ (Beyond the Horizon), режисиран от швейцарската режисьорка Делфин Лехериси.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!