BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Северна Македония се отказват публични събития заради коронавируса

  • Written by:

В Северна Македония се предприемат различни марки за борба и предотвратяване на заразата с коронавируса. Властите уверяват, че засега ситуацията с разпространението на вируса е под контрол и че стриктно се спазват препоръките на Световната здравна организация.

Правителството на Северна Македония препоръча да се отменят всички по-големи публични събития, които бяха насрочени да се проведат до 6 март. Между събитията които бяха отменени са Струмишкия карнавал, карнавалът „Прочка“ в Прилеп, театрални представления и други подобни събития. Правителството също така препоръча всички спортни мачове до 6 март да се играят без присъствие на публика.

В четвъртъкът на посещение в Северна Македония беше регионалният директор на Световната здравна организация за Европа, Ханс Клуге. Той проведе срещи с премиера и с министъра на здравеопазването на Северна Македония, а основната тема на срещите бе ситуацията с коронавируса в страната. Представителят на СЗО подчертал, че Северна Македония е показала висока степен на готовност за прилагане на препоръките на СЗО в областта на превенцията и мерките за защита от коронавирус.

Засега в Северна Македония е регистирано само едно лице заразено с коронавирус. Това е македонска гражданка, която в срядата пристигна в страната от Италия и същия ден беше приета на лечение в Клиниката по инфекциозни заболявания в Скопие. Жената е била болна и лекувана още в Италия, но там не й е било направено изследване за коронавирус.

Министърът на здравеопазването д-р Венко Филипче днес каза, че пациентката която е заразена с коронавирус е в добро общо здравословно състояние и изрази надежда че жената за скоро ще се възстанови.

През последните два дни още няколко души в Северна Македония бяха тествани за коронавирус. Едно от тези лица беше шофьорът на микробуса, с който заразената жена е пристигнала от Италия. Той и всички останали патници от микробуса беше поставен в карантина. Вчера лицето е показало симптоми на заболяване и е било прието в болница, но теста за коронавирус при него е бил отрицателен. В условия на домашен карантин са поставени лицата, които са били в контакт с пътниците от микробуса. Също така при здравните власти се регистрират и други лицата, които идват от региона на Северна Италия и искат доброволно да бъдат под карантина.

От генералното консулство на Северна Македония във Венеция съобщиха, че към момента няма данни за заразени македонски граждани, които живеят в региона на Северна Италия.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!