BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Северна Македония за първи път се формира предизборна коалиция между политически партии на етнически македонци и етнически албанци

  • Written by:

През тази седмица в Скопие се състоя историческо събитие на политическата сцена на Северна Македония. За първи път беше официално представена предизборна коалиция между политическа партията БЕСА,която е партия на етническите албанци в Северна Македония и между партията СДСМ (Социялдемократичски съюз на Македония) в която голямо мнозинство от членовете са етнически македонци.

Досега в Северна Македония партиите на етническите албанци не бяха част от големите предизборни коалиции на партиите от останалите етнически общности в страната. Тези предизборни коалиции бяха формирани от двете най-големи политически партии в Северна Македония – СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, а в тях имаше политически партии от всички етнически общности, посочени в Конституцията на Северна Македония (турската, ромската, сръбската, босненската и влашка).

Но от 1991 год. насам, в правителството на Северна Македония винаги като коалиционен партньор участва и партия на етническите албанци. Това правило за формиране на правителство беше известно като принцип – „победител с победител“, т.е. партията победител сред етническите македоци да прави коалиция с партията победител сред етническите албанци.

По повод подписването на предизборното коалиционно споразумение с партията БЕСА, председателят на СДСМ и бивш премиер на Северна Македония, Зоран Заев заяви, че тази коалиция изпраща послание до всички хора в Северна Македония – единството прави силата, а заедно можем да успеем много повече. Той подчерта, че гражданския концепт „Едно общество за всички“ побеждава стереотипитe, a времето на разделение отива в историята. Според Зоран Заев моноетническата концепция, когато партиите се обръщаха само към избирателите от своята етническа общност, вече е победена.

Лидерът на СДСМ също така напомни, че на предишните парламентарни избори през 2016 г.,неговата партия беше първата македонска партия, която със своите принципи и убеждения успя да привлече десетки хиляди гласове на етническите албанци. Той отбеляза, че с предизборната коалиция на партиите СДСМ и БЕСА, мултиетничният характер на Северна Македония се отразява в конкретна политическа програма  за икономически силна, стабилна и справедлива държава, член на НАТО и ЕС.

Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония ще се проведат на 12 април. Това ще бъдат десетите парламентарни избори в страната от въвеждането на демокрацията през 1990 година. Също така, изборите през април ще бъдат и петите поредни предсрочни парламентарни избори в Северна Македония, като от 2006 г. насам нито един състав на македонския парламент не е изпълнил до край неговия четиригодишен мандат.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!