BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Северна Македония засега няма заразени лица с коронавирус

  • Written by:

Северна Македония се готви за борба с епидемията от коронавирус. След избухването на епидемията в северните региони на Италия, където живеят около 15.000 македонски граждани, в Северна Македония драстично се увеличи риска от поява на коронавирус.

През последните дни в страната бе създаден Кризисен щаб за справяне с коронавируса при Министерството на здравеопазването, а днес бе формиран и Център за информиране на обществеността, в който ще бъдат включени Министерството на здравеопазването, Граничната полиция, Центъра за управление на кризи и правителствения сектор за връзки с обществеността.

Македонските власти съветват гражданите да не пътуват до Италия и други страни, където има по-голямо разпространение на коронавируса. Днес беше взета мярка за проверка на всички пътници, пристигащи на двете летища в Северна Македония с термичен скенер. Досега това се правеше само за пътници идващи в страната от Китай, чрез полетите от Истанбул и Дубай.

Правителството днес взе решение и да ограничи влизането в Северна Македония на пътниците, идващи от кризисните райони от северните райони на Италия. Тези лица ще могат да влязат в страната само през няколко гранични пункта – Кяфасан, Табановце, Блаце, Богородица и Деве Баир. Също така, правителството реши да задължи всички основни, средни училища и университети да отложат всички планирани пътувания и екскурзии до Италия.

Лица за които се подозира, че са заразени с коронавирус, ще бъдат хоспитализирани в Клиниката по инфекциозни заболявания в Скопие, където има отдел за изолация, ако е необходима карантина. Лицата, за които ще има нужда да останат на 14 дневно наблюдение, ще бъдат настанени в инфекциозните отделения в болниците в Щип, Велес и Гостивар.

Вчера и днес се появиха първите съмнителни случаи на коронавирус. Късно снощи в Клиниката по инфекциозни заболявания в Скопие бил приет пациент, който предишния ден се върнал от Италия. Той сам отишъл в болница, след като му се е влошило здравословното състояние, но тестовете са показали, че не е болен от коронавирус. Днес за коронавирус бил тестван и пациент, който преди няколко дни е пристигнал от Дубай. И при него тестът е отрицателен, т.е. и той е бил болен само от обикновен грип.

Като част от мерките за борба с коронавируса, Министерството на здравеопазването спешно ще осигури допълнително подходящо количество защитно оборудване (маски, ръкавици, дезинфектанти и защитно облекло) за защита на персонала от интегрираната система за управление на държавните граници. Също така, Министерството на здравеопазването трябва спешно да набави необходимото количество сапун и дезинфектанти за училищата, детските градини и обществените тоалетни.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!