BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Северна Македония бе отбелязан международният ден на хората с увреждания

  • Written by:

Днес в Северна Македония с няколко събития бе отбелязан международния ден на хората с увреждания – 3 декември.

Този ден беше обявен за международен ден на хората с увреждания от страна на ООН през 1992 година. Страните членки на ООН и на международните организации, са призовани да честват Деня на хората с увреждания и да провеждат постоянни мероприятия за интегрирането на тези хора в обществото.

По повод Международния ден на хората с увреждания, президентът на Северна Македония, Стево Пендаровски днес беше на посещение в училището за рехабилитация на деца и младежи със зрителни увреждания „Димитър Влахов“ в Скопие. Македонският президент в речта си пред учениците каза, че всеки опит за дискриминацията на хората с увреждания е нарушаване на достойнството на човешката личност. Този международен ден е напомняне за нашия човешки дълг да се грижим за вашите права и свободи и вашата свобода да вземате решения за живота си, допълни Стево Пендаровски.

Днес в Скопие по повод Международния ден на хората с увреждания се проведе и заключителната конференция на проекта на ЕС – “ Уврежданията са въпрос на възприятие“. Основната цел на този проект беше да се увеличи отразяването в медиите на проблемите на хората с увреждания и да се подобри техното обществено възприемане, като необходимо условие за активното им участие в обществения живот и за равно третиране при упражняването на техните права и свободи.

На конференцията присъстваха премиерът на Северна Македония и министри от правителството, след това представители на Националния съвет на организациите за хора с увреждания в Северна Македония, представители на Македонския медиен институт и представители на Института за медийно разнообразие от Лондон.

Министърката на труда и социалната политика на Северна Македония, Мила Царовска на конференцията говореше за мерките, предприети от правителството за подобряване на условията на живот на хората с увреждания. Тя подчерта, че било въведено право на обезщетение за лица с интелектуални затруднения, а компенсацията за непълно работно време е била увеличена на ниво от 50% от средната заплата в страната.

От друга страна, представителите на организациите на хората с увреждания изразиха проблемите, с които те се сблъскват ежедневно. Те напомниха за недостатъчните условия за достъп на инвалидни колички до тротоари и други публични места, за недостатъчния брой на места за паркиране за автомобилите на хората с увреждания, за недостатъчения брой на адаптирани тоалетни за нуждите на тези лица и др. Представителите на организациите на хората с увреждания подчертаха, че всички тези проблеми пречат на хората с увреждания самостоятелно да се движат и да извършват ежедневните си нужди.

За тази вечер и за утре също са планирани множество събития в повече градове в Северна Македония, с които ще се отбележи международния ден на хората с увреждания.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!