BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Охрид се проведе събитието „Уикенд на диалог“ между журналисти от Северна Македония и България

  • Written by:

През последните три дни, од 20 до 22 септември, в Охрид се проведе събитието „Уикенд на диалог срещу предразсъдъците“, което е журналистическа инициатива за увеличаване на комуникацията и обмена на информация между журналисти от съседни държави, с цел засилване на професионалната журналистика срещу фалшивите новини.

На първият „Уикенд на диалог срещу предразсъдъците“ участваха журналисти от Северна Македония и България. Организатор на събитието беше Асоциацията за насърчаване на диалога, толерантността и правата на човека „Медиум“ от Скопие, с подкрепата на Посолството на България в Северна Македония.

Пред участниците в събитието, между другите говореха и министърът на комуникациите, отчетността и прозрачността на Северна Македония, Роберт Поповски, както и българският посланик в Скопие, Ангел Ангелов.

Целта на събитието е да се изгради взаимно доверие, да се засили професионалната журналистика, както и да се даде възможност на комуникацията и сътрудничеството да бъдат здрава основа за разрушаване на предразсъдъците и стереотипите. Проектът „Уикенд на диалог“ също така има за цел да се подобрат известията в македонските медии за събитията които се случват в България, тъй като в медиите в Северна Македония засега преобладават вести за негативни или сензационни събития в България.

Македонските и българските журналисти обсъдиха теми за борба срещу фалшивите новини, предразсъдъците и словото на омразата. Събитието помина в атмосфера на конструктивност и отговорност за важните процеси, а според организаторите, впечатленията са че подобни срещи и неформални събирания могат да имат решаващо влияние в борбата срещу фалшивите новини и за намаляване на предразсъдъците между двете страни.

По време на тридневното събитие, журналистите от двете страни имаха възможността да посетят и културни-исторически забележителности в Охрид, а също така бяха и на посещение на Бигорския манастир.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!