BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В молдовския град Твърдица беше открит паметник на бесарабски българи, загинали в Първата световна война

  • Written by:
Делегация от България през миналия уикенд взе участие в откриването на паметник на бесарабските българи от Твърдица, Тараклийски район, загинали през Първата световна война, съобщава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2288503

На тържествената церемония дойдоха гости от България, жители на града, българският посланик Евгени Стойчев, консулът Ангел Маринков, ръководството на район Тараклия,кметовете на съседните села и градове, дарители и други високопоставени лица. Организатор на събитието и инициатор на издигането на паметника е фондация „Български дух“.

Изграждането на паметника стана възможно благодарение на подкрепата на директора на Дирекция „Социална политика“ на Министерството на отбраната на република България Иво Антонов и с усилията на Асоциация „Докосни дъгата“ начело с д-р Денислава Ангелова.

„Монументът в Твърдица върна в паметта не само на бесарабските българи, но и на всички нас „забравената война“ от 1914-18 г., в която са участвали и нашите прадеди от Тараклийския район. Проследяването на семейните корени прави връзката от миналото към бъдещето поколение. Живи ли са традициите и историята – жив е българския дух! Включих се в изграждането на стълба на паметта ни в Твърдица със сърцето си, научена съм да градя и развивам“, сподели д-р Ангелова.

Министерството на отбраната на Република България финансира проекта с над 12 000 лв. Благоустройството на територията около мемориала е заслуга главно на твърдичани, на председателя на район Тараклия Иван Паслар и на още много доброволци. Идеята да се изгради паметник на загиналите през Първата световна война бесарабски българи бе предложена от председателя на фондация „Български дух“ Олег Косих преди три години.

„Откриването на паметника стана крайъгълен камък по пътя към това как искам да виждам бесарабските българи – сплотени около добри дела“, каза Косих.

На церемонията той получи от Министерството на отбраната на Република България медал – юбилейна реплика на военните награди от времето на Първата световна война.

Авторката на проекта е Алина Паслар, млада архитектка, родена в Тараклия. Ескизът на паметника тя е изработила безвъзмездно. Той представлява метален цилиндър с височина 2,5 м и диаметър над 1 м, върху който са гравирани 28 фамилии на загиналите във войната твърдичани. В цяла Бесарабия за фронта са заминали 19 000 българи, повече от 2000 загиват на бойните полета.

Гостите от София посетиха и музея на град Тараклия, който получи от Иво Антонов грамота и юбилеен медал от Министерството на отбраната на България „За успехи и достижения в развитието на културното наследство в град Тараклия“. Директорката на музея Татяна Некит бе наградена с почетна значка и грамота от министъра на отбраната на Република България Красимир Каракачанов за „Принос в патриотичното възпитание на младото поколение“.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!