BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Битоля тържествено бе отбелязан националния празник на България – 3 март

  • Written by:

Вчера Генералното консулство на България в Битоля, по повод националния празник 3 март – Деня на Освобождението на България от османско иго, организираше тържествен прием. Традиционното събитие, което се организира всяка година, и този път се проведе в хотел „Премиер“ в Битоля.

На тържествения прием присъстваха много гости, както от Битоля, така и от другите градове от югозападната част на Северна Македония, т.е. от Прилеп, Охрид, Ресен, Крушево, Кичево и Демир Хисар. Сред гостите имаше представители на общинските администрации от няколко македонски общини, а присъстваше и кмета на община Новаци, Любе Кузманоски. Също така присъстваха и представители на организации на българи от Северна Македония, много родолюбиви македонски българи, както и македонски граждани – приятели на България.

В началото на събитието, реч проведе генералният консул на България в Битоля, г-дин Димитър Иванов. Той приветства присъстващите гости и заяви, че 3-ти март 1878 год. се празнува и е обявен за национален празник, защото от този момент започват първите стъпки към утвърждаването на България като една свободна и суверенна държава. Българския генерален консул изтъкна, че през изминалите 142 години от тази дата, българската държава премина през много етапи на своето развитие, през две световни войни, през години на възход и кризи.

Г-дин Димитър Иванов каза, че днес България е една силна развиваща се модерна европейска държава със все по-силна икономика, модерно селско стопанство и изключително развит зимен и летен туризъм. Той подчерта, че ние българите сме дължни да тачим своята история и да не забравяме геройския подвиг на борците за свобода и всички знайни и незнайни герои от различни националности дали живота си в името на свободата – за чиста и свята република.

Генералният консул на България по-нататък в речта си каза, че сега българската държава е пример за добросъседство, взаимна помощ и двигател на процеса по присъединяването на Западните Балкани към ЕС и неговите цивилизационни ценности. Той напомни, че Генералното консулство на България в Битоля работи и ще продължи да работи с още поголеми усилия за укрепване на доверието и развитието на отношенията във всички форми на обществения живот между България и Северна Македония.

Г-дин Димитър Иванов на края подчерта, че това желалние е взаимно и представлява двустраннен процес, за което специално благодари на кметицата на град Битоля, на общинското ръководство и на гражданите на Битоля за отличната съвместна работа, която е от обща полза.

Специални гости на събитието бяха членовете на фолклорния танцов ансамбъл при читалище „Константин Величков“ от град София. Танцовия ансамбъл имаше чудесно представяне пред присъстващите гости, което беше посрещнато с бурни аплодисменти.

Млади момичета, облечени в народни носии, на всички гости подаряваха мартеници в чест на празника 1 март – Баба Марта, а мартениците бяха изработени от членовете на сдружението за Македонско-Българско приятелство от Битоля. За гостите на събитието след това беше организиран коктейл.

Днес, на 3 март, тържествен прием по повод Деня на Освобождението на България от османско иго ще се проведе и в Скопие, в организация на Посолството на България в Северна Македония.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!