BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В бесарабския град Тараклия великденската служба в храма ще се проведе без паство

  • Written by:

В Тараклия великденската служба в храма ще се проведе без паство. Като се има предвид настоящата ситуация в Тараклия и в Молдова като цяло, властите и духовенството призовават жителите да останат вкъщи на Великден и да не посещават църкви по време на извънредното положение, въведено в страната на 17 март, съобщава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2193176

Според свещенослужителя на тараклийската църква „Свети Георги Победоносец“ отец Александър, за да се предотврати разпространението на коронавируса в града, богослуженията за Великден ще се извършват без миряните. Отец Александър каза, че местната медия и властите са готови да съдействат на храма за онлайн излъчване на празничната литургия. Службата ще се излъчва и чрез църковния високоговорител. След литургията се планира да се проведе обредът за освещаването на козунаците и на великденските кошници по някои улици на града.

Свещениците от църквата в град Тараклия очакват за празника и Светият огън, който ще пристигне на летището в Кишинев в събота вечер, в навечерието на Възкресение Христово. Оттам митрополитът и няколко епископи ще вземат огъня. По-късно Светият огън ще бъде предаден на всички епископи, от които всички свещеници, които служат в църквите на Молдовския митрополит, ще запалят свещи, каза по-рано министърът на вътрешните работи Павел Войку.

Премиерът на Молдова Йон Кику преди дни призова вярващите да останат вкъщи по празниците. Църковните служби за Великден ще се провеждат при закрити врата, съобщи той.
„Уверявам ви, че всички ще бъдете глобени от полицията“, ако не спазите разпореждането, обърна се премиерът към духовенството.

В Тараклия днес с потвърдена диагноза на Ковид-19 са 24 души. В цяла Молдова има 105 нови заразени с коронавируса, с което общият брой на потвърдените случаи достигна 2154. 53 човека са починали, а 235 са се възстановили.

Молдовските власти са готови да удължат извънредното положение, въведено на 17 март и изтичащо на 15 май, ако ситуацията с разпространението на коронавируса в страната не се стабилизира и броят на заразените продължи да нараства.

фото: facebook\храм „Свети Георги Победоносец“

Източник: Ирина Богоева

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!