BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Банско се проведе първата двустранна регионална среща на директори на училища от България и Република Северна Македония

  • Written by:

26 септември 2019 г., София. Директори на основни и средни училища от Република България и Република Северна Македония се събраха в Банско за първата двустранна регионална среща под мотото „Образователна свързаност за по-добра перспектива на младите“. Тя се организира от Фондация Българска Памет, с подкрепата на Министерство на образованието и науката на Р. България.

Трансграничният проект цели да постави началото и да установи традиция за ежегодно провеждане на двустранни регионални срещи между директори на училища от България и Р. Северна Македония, които да си партнират в дългосрочен план.

Събитието бе официално открито от г-н Ивайло Златанов, началник на РУО – Благоевград, д-р Милен Врабевски – председател на Фондация Българска Памет и г-н Горге Здравев, представител на Държавния просветен инспекторат – Струмица, Р. Северна Македония. Те споделиха своята визия за последващи действия с цел по-голяма образователна свързаност в контекста на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между България и Р. Северна Македония, както и на европейската перспектива на региона на Западните Балкани.

„Ще продължим да работим за увеличаване на положителните примери за добросъседски отношения между Р. България и Р. Северна Македония. Търсете поводи да се събирате и да работите заедно. Това е пътят за по-добра образователна свързаност и развитие на младите в нашите страни“, обърна се към участниците д-р Милен Врабевски.

По време на 3-дневния форум (26-28 септ.) участниците ще имат възможност да се запознаят с европейското измерение в образованието, постиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС за европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани и възможностите за образователен и младежки обмен, които се разкриват през следващия програмен период 2021-2027г. С цел обмен на добри практики, директорите от двете държави ще посетят на място едно от най-старите училища в Банско, което носи характеристиките на минало и съвремие.

В утрешния ден специален гост на двустранната регионална среща ще бъде зам.-министърът на образованието Деница Сачева, която ще сподели стратегическата визия на Р. България за трансгранично сътрудничество и свързаност в сферата на образованието.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!