BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Българското посолство в Скопие организираше тържествен прием по повод националния празник на България – 3 март

  • Written by:

Посолството на България в Северна Македония, по повод българския национален празник – 3 март, организираше традиционален тържествен прием, който се проведе в хотел „Александър Палас“ в Скопие. На приема тази година присъстваха голям брой на гости, между които бяха и почти всички политици, които в момента заемат управляващите постове в Северна Македония.

Така на събитието присъстваха служебният премиер на Северна Македония – Оливер Спасовски, председателят на македонското събрание – Талат Джафери, министрите на отбраната и на здравеопазването – Радмила Шекеринска и Венко Филипче. Също така присъстваха и генералният директор за европейски въпроси в министерство на външните работи на България – Руси Иванов, както и генерелният консул на България в Битоля, Димитър Иванов.

Между гостите имаше и представители на политическите партии от Северна Македония, както и посланици и представители на посолствата на други държави, които са акредитирани в Северна Македония.

На тържествения прием по повод 142-годишнината от освобождението на България от турско робство присъстваха много македонски българи от всички краища на Северна Македония. Сред гостите имаше много видни хора от Северна Македония, като бизнисмени, лекари, адвокати и т.н, а имаше и гости от България.

Млади момичета в народни носии, на всички гости подаряваха традиционни български  мартеници в чест на празника Баба Марта, а всички присъстващи можеха да вземат и най-различни брошури в които беше представена България от различни аспекти.

Пред присъстващите гости на тържеството, реч проведе посланикът на България в Северна Македония, г-дин Ангел Ангелов. Той приветства гостите и изтъкна ролята на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество потписан между Северна Македония и България за гарантиране на просперитета в региона, не допускайки възможността конструкциите от миналото да определят общото ни бъдеще.

Според посланикът Ангел Ангелов, изпълнението на Договора е една част от процеса на модернизиране на Севеерна Македония и крайъгълен камък за присъединяването на страната към ЕС. Българския посланик изрази очакване тазгодишното съвместно председателство на България и Северна Македония с Берлинския процес, да положи основите на една по-бърза трансформация на Западните Балкани чрез ефективни мерки за подобряване на свързаността във всичките ѝ измерения.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!