Facebook

България подкрепя започването на преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания и изисква изпълнение на ясни условия по време на преговорите

  • Written by:

На днешното заседание на правителството на България, бе взето решение за поддръжка на Северна Македония и Албания, с цел през следващата седмица те да получат дата за започване на преговори за членство в ЕС. Българското правителство посочи, че започването на преговори не следва да се интерпретира като гаранция за членство, а като позитивна движеща сила за ускоряване на реформите, укрепването на върховенството на закона и поддържането на добросъседските отношения.

На днешното заседание на правителството беше приета Рамкова позиция по отношение на европейската перспектива на двете държави. В частта която се отнася на Северна Македония, България посочва редици ясни критерии, които трябва да бъдат изпълнени от македонска страна и които са част и от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество подписан между двете страни.

България изисква от Северна Македония с вербална нота да уведоми  страните – членки на ООН, че краткото име на страната няма нищо общо с географския регион Северна Македония, част от който се намира и в пределите на България.

Северна Македония трябва да преустанови и да се въздържа от провеждане на политика на подкрепа и насърчаване на претенциите за признаване на т.нар. „македонско малцинство“ в България, което е в съответствие и с член 11 от Договора за добросъседство подписан между двете страни.

След това, от Северна Македония се изисква да предприеме мерки за премахване от табели и надписи върху паметници на текстове, насаждащи открито омраза към България, межди които са и тези съдържащи квалификации като „българския фашистки окупатор“.

Българското правителство иска Северна Македония да започне процес на реабилитация на жертвите на югославския комунистически режим, репресирани поради българското им самосъзнание.

В Рамковата позиция по отношение на Северна Македония се посочва, че на старта на преговорите, т.е. на първата междуправителствена конференция между Северна Македония и ЕС, България ще настоява за постигане напредък в работата на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси.

От Съвместната комисия се очаква постигане на конкретни резултати  относно периода от общата история на Северна Македония и България до 1944 г., като особено се подчертава постигане на договореност за Гоце Делчев, ВМОРО и Илинденско-Преображенското въстание. От членовете на Комисията се изисква договаряне на конкретни дати за съвместно честване на събитията и личностите, по които е постигната договореност.

Рамковата позиция ще изисква и хармонизиране на учебните програми по история и литература на двете страни в съответствие с постигнатото от Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси.

По отношение на използването на наименованието „македонски език“, България настоява в документите на ЕС със звездичка бъде пояснено всеки път  – „съгласно конституцията на Република Северна Македония“. Според българското правителство, никой документ в процеса на присъединяване не може да се разглежда като признание от българска страна на съществуването на македонски език, като отделен от българския език.

В Рамковата позиция се изтъква, че трябва да бъде ясно, че езиковата норма, обявена за конституционен език в Република Северна Македония, е свързана с промените на езика, наложени в някогашната югославска република.

Сред останалите неща, които се посочват в Рамковата позиция на българското правителство по отношение на Северна Македония, важно е да се отбележи и това, че България иска преодоляването на говора на омразата в македонското публично пространство, включителни спрямо лица, самоидентифициращи се като българи.

По всяка една от главите в процеса на преговори на Северна Македония за членство в ЕС, българското правителство ще изготвя отделна позиция и ще настоява за включване на гаранции в преговорните позиции на ЕС по отделни глави, че Договорът за добросъседство ще продължи да се изпълнява от македонска страна.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!