BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Броят на заразени лица с коронавирус в Северна Македония се увеличава

  • Written by:

Въпреки въвеждането на полицейския час, т.е. пълна забрана за движение на населението през изминалия уикенд, в Северна Македония отново бе регистрирано значително увеличение на броя на заразените с коронавирус.

Така в съботата бяха регистрирани 49 нови случая, а вчера броя на новозаразените лица беше 68. Най-много новозаразени лица през уикенда, отново бяха регистрирани в Скопие и Куманово.

От друга страна, днес има регистриран спад на броя на заразените, т.е. през последните 24 часа има общо 26 нови случая на пациенти, положителни за COVID-19. По градове ситуацията на новозаразените през последното денонощие е: Куманово 11, Скопие 4, Тетово 4, Прилеп 3, Велес 2, Кочани 1 и Пробищип 1 лице. През последните 24 часа в лабораториите в Северна Македония са били направени 330 тестове, а от началото на епидемията на COVID-19, в страната са били тествани общо 8.552 лица.

Министърът на здравеопазването Венко Филипче днес информираше, че 4 пациенти са починали в Клиниката по инфекциозни заболявания в Скопие през последните 24 часа; една пациентка на възраст от 79 години и три пациенти на възраст от 58, 63 и 67 години. Също така от вчера до днес са били излекувани 3 пациенти, които са били на лечение в болницата в Щип.

Според последните данни, сега от болеста COVID-19, в Северна Македония се заболени общо 865 лица. От тях са излекувани 44 лица, починати са 38 пациенти, а 774 лица все още се лекуват. Министърът Венко Филипче каза, че на Клиниката по инфекциозни заболявания в Скопие към момента са хоспитализирани 68 пациенти, от които 8 души са в тежко състояние, на апарати за механична вентилация. В градската болница „8 Септември“ са били хоспитализирани 31 пациент, като 6 от тях са на поставени на механична вентилация. В болницата в Битоля на лечение са примени 6 пациенти, а в болницата в Щип 9 пациенти, и всички те са били с по-лека клинична картина на заболяването.

Министърът за информационното общество и администрацията на Северна Македония, Дамян Манчевски днес на пресконференция информираше за новото мобилно приложение „Stop Korona“, с което ще засилват мерките за борба с коронавируса. Всички граждани на Северна Македония ще могат да изтеглят тази апликация на техните смартфони. След като хората се регистрират, приложението ще може да предоставя данни както на гражданите, така и на здравните органи за това дали някой гражданин е бил в близък контакт със заразено лице с COVID-19.

Министърът Дамян Манчевски увери обществеността, че данните ще бъдат напълно анонимни и че приложението работи въз основа на специален индивидуален код, достъпен само за този гражданин. Той призова хората масово да изтеглят приложението и в случай да се тестирани положително на коронавирус, веднага да съобщат за това в „Stop Korona“.

Днес правителството на Северна Македония взе решение полицейския час в страната по време на Великденските празници, да започне в петък – 17 април от 16 часа и да продължи до вторник – 21 април, в 5 часа сутринта. Ограниченията на движението за определени категории на граждани, които бяха въведени по-рано, също така остават в сила. Така лицата на възраст от над 67 години могат да излизат извън само в периода от 10 до 12 часа, а младежите до 18 години, могат да излизат само в периода од 13 до 15 часа.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!