BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ангел Кунчев: При нарастване на случаите на COVID-19 може да се въведат нови мерки

  • Written by:
При продължително нарастване на инфектираните с коронавирус е възможно да бъдат въведени нови мерки, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

436 са потвърдените нови случаи за изминалото денонощие при направени 5 431 PCR теста. Това е най-високият брой за денонощие от началото на пандемията. Активните случаи продължават да се увеличават и са вече над 6 000 – 6 134, което е огромно увеличение с 297 случая! В болниците също има сериозен ръст – 971 души са в лечебни заведения, т.е. 41 души повече за денонощие. В интензивно отделение са 57 пациенти, т.е. 2 по-малко през последните 24 часа. 131 души са оздравели за последните 24 часа и общата бройка е вече 15 310. Починалите за последното денонощие са 8, с 2 по-малко спрямо понеделник. Така жертвите на COVID-19 у нас са 862.

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев високият брой новозаразени се дължи основно на вълната, която тръгна в Европа преди около 3 седмици.
„Очевидно става въпрос за така очакваната есенна, втора вълна. Друг е въпросът колко бързо ще се развие тя, колко ще бъде интензивна, така че да не допуснем здравната система да бъде до такава степен натоварена, че да не може да отговаря на търсенето на медицинска помощ“.
Относно големия брой хоспитализирани пациенти доцент Кунчев каза, че към този момент няма опасност за здравната система, тъй като на този етап са заети около 10 – 12% от определените за Covid-19 легла. 

При по-голямо нарастване на инфектираните с Covid-19 у нас е възможно да бъдат въведени допълнителни мерки, добави той и уточни: „Разбира се, някакви допълнителни ограничения, ако продължава този темп на нарастване, трябва да се обсъдят и да бъдат въвеждани, но веднага искам да успокоя, че те в никакъв случай няма да бъдат по модела на пролетта с блокиране на големи селища“

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!