BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Австрия силно подкрепя Северна Македония за започване на преговори за членство в ЕС

  • Written by:

На една седмица преди заседанието на Съвета на ЕС, на което трябва да бъде взето окончателно решение дали Северна Македония ще получи дата за преговори за членство, днес на официално посещение в Северна Македония беше министърът на Австрия за външните работи и за Европа, Александър Шаленберг.

По време на посещението министър Шаленберг имаше среща със своя колега и домакин, македонският външен министър, Никола Димитров, както и с президента и премиера на на Северна Македония.

Акцентът на разговорите на срещата на двамата министри на външните работи е бил върху европейската интеграция на Северна Македония и очакванията от предстоящия октомврийски Съвет на ЕС.

Александър Шаленберг заяви за медиите , че неговото посещение е ясен сигнал за подкрепата на Австрия за Северна Македония. Според австрийския външен министър, Северна Македония успешно е завършила нейната работа, а сега е ред на ЕС да направи същото и да додели дата за започване на преговорите.

Министърът Никола Димитров заяви, че положителното решение през октомври не само ще допринесе за засилено доверие, потвърждение на европейската перспектива и положителната динамика в регионалното развитие, но също така ще даде и тласък за продължаване на инвестирането в сили и енергия за ребрандиране на региона и неговия имидж в полза на младите хора.

Македонския външен министър добави, че в годината когато двете страни отбелязват 25 години от установяването на дипломатически отношения, Австрия, като най-голям чуждестранен инвеститор в Северна Македония е сред онези страни с които Северна Македония има най-богато сътрудничество в различни области от взаимен интерес.

На срещата с македонският президент Стево Пендаровски,  австрийският външен министър Александър Шаленберг подчерта, че позицията на Австрия е ясна, че Съветът на ЕС трябва да даде зелена светлина за започване на преговори за членство на Северна Македония в ЕС.

Президентът Стево Пендаровски подчерта значението на принципната подкрепа на Австрия за стремежите на Северна Македония за членство в ЕС. Той изрази надежда, че Съвета на ЕС следващата седмица ще вземе решение за започване на преговори със Северна Македония, което според него ще бъде силен импулс за по-нататъшна реализация на важните реформи в страната.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!